
Discover more from En tanke till - borde vi inte kunna bättre?
Ett boktips: Innovation Illusion - How so little is created by so many working so hard
Om du är intresserad av innovations-, närings- och forskningspolitik bör du läsa denna bok av Fredrik Erixon och Björn Weigel. Baserad på en stor mängd data serverar den en rätt otrevlig bild av Västvärldens utveckling. Författarna visar hur produktivitet och tillväxt sjunkit de senaste decennierna och presenterar några idéer om varför. Huvudtesen är att Västvärlden allt mer motsätter sig förändring och att förutsättningarna för ekonomiska ”experiment” och för entrepenörer att tävla på marknaden försämrats.
Innovation är på mångas läppar. Men ofta stannar det vid visioner, strategier och input, t.ex. satsningar på forskning. Outputen, vad resultatet faktiskt är diskuteras sällan. Uppfinningar behöver tas till vara för att bli innovationer. För det behövs marknad och företagande.
I samhällsdebatten talas det om dynamik och snabb förändring men i data syns det inte så tydligt. På ytan med mobiler, fler nättjänster etc. kan det se ut som stora förändringar men det handlar mer om ”more fun than fundamental change”. Vi är en avtagande ekonomi när det gäller förnyelse och produktiviteten i samhället har successivt avtagit sedan 60-talet.
Författarna lyfter fyra faktorer som man menar bidragit till denna utveckling:
Ägandet
Idag ägs allt fler företag av institutionella placerare och inte entrepenörer. Med anonyma ägare i allt fler företag minskar risktagandet i takt med att investerarna vill ha trygg avkastning. Pensionskapitalet har blivit kortsiktigt. Återköp av egna aktier och stora utdelningar blir viktigare än satsningar på förnyelse i företagen.
Managementkultur
För att minska osäkerheten blir företag allt mer byråkratiska. Managment blir en ideologi som skapar en förvaltningskultur. Entreprenörsandan och utrymmet för att tänka nytt försvinner när allt mer ska bli förutsägbart genom t.ex. ledningssystem och mer uppstyrda processer. Företagsledare blir då snarare tjänstemän än drivande entrepenörer.
Allt fler regleringar
Politiker precis som företagsledare möter ett större tryck på att reglera olika delar av samhället. Trots 20 år av liberaliseringar av ekonomin har lagar och regler blivit allt mer komplexa. Resultatet har blivit en tillståndsbaserad regleringskultur vilket skapat större osäkerhet om vad företag och innovatörer kan och inte kan göra.
Globaliseringen
I första globaliseringsvågen tog företag sina befintliga produkter till nya marknader och fick nya konsumenter. Den första globaliseringsfasen gav hårdare konkurrens och drev på utvecklingen. Från 1980-talet i andra globaliseringsfasen blev det inte så mycket nya marknader utan globaliseringen flyttade in i företagen och företag börjar outsoucera produktion i långa värdekedjor (risken flyttas också ut). Det skapade effektivitetsvinster men fick också till effekt att företag börjar ägna sig åt konsolidering och marknadspositioner istället för sin produktion och nya radikala produkter. Det har gett större och färre företag vilket minskat konkurrensen. För SME är det idag svårt att konkurrera och ofta blir dessa företag istället uppköpta av stora globala företag.
Slutsatserna
Förnyelse kräver dynamik. Utan kreativ förstörelse avstannar utvecklingen och innovationer bidrar inte tillräckligt till samhällets utveckling. Där någonstans är vi i dag. I många länder i Västvärlden är en dominerade bild hos medborgarna att unga inte kommer få det lika bra som sina föräldrar. Författarna menar att samhällen som inte inspirerar individer till att tänka sig en bättre framtid kommer förfalla. Minskade ambitioner hos samhället som helhet och hos individer är därför oroande och verkar hänga ihop med att förnyelse ses som ett hot.
Författarna vill med boken väcka en diskussion om hur läget egentligen är i Västvärlden. Denna bild beläggs med en hel del statistik. Medan vi pratar om innovation och behov av förnyelse så görs allt färre riktiga innovationer. Huvudbudskapet är att vårt samhälle behöver hitta tillbaks till en riktig innovationskultur. Detta innebär att människor är nyfikna på ny kunskap och villiga att exponera sina idéer för opposition. Vi behöver stimulera excentricitet. Och det handlar om allt från skola till hur regelverk utformas, hur företag arbetar och hur vi investerar våra sparpengar.
Svensk innovationsdebatt känns ganska futtig efter att man läst denna bok. Läs den!
The Innovation Illusion av Fredrik Erixon och Björn Weigel finns att beställa på t.ex. Adlibris.